Programme culturelle 2018-2019

Leden en cursisten van de Alliance Française Zutphen en middelbare scholieren hebben gratis toegang.                                                Niet-leden betalen € 7,50.

2018

Zondag 2 september 14.00 uur

Wijngaard De Fiere Wijnakker,

Vierakkersestraatweg 8, Zutphen

 

Nederlandse wijn in Franse sferen

In het kader van het 90-jarig bestaan haalt Alliance Française Zutphen Frankrijk en de Franse sferen naar Nederland!

U wordt deze middag verwelkomd door de klanken van het Orgue de Barbarie. Eigenaresse Anita Geerders leert u alles over de vele facetten van wijn. U krijgt een rondleiding door de wijngaard en ziet het proces van het verbouwen van druiven tot het maken van wijn met een duidelijk Achterhoeks karakter en van een prima kwaliteit.

U kunt 2,5 uur lang genieten van een proeverij van meerdere wijnen en bijpassende hapjes. Uiteraard kunt u de geproefde en andere wijnen hier ook aanschaffen.

Kosten voor deze, ongetwijfeld, gezellige middag zijn €10,- voor Alliance Française leden en €15,- voor niet-leden. Omdat er ruimte is voor zo’n 40 bezoekers, vragen we u om u aan te melden op het mailadres: lustrumfeestafzutphen@afpb.nl  Betalen doet u op 2 september.

Donderdag 11 oktober 20.00 uur

‘t Nut, Breegraven 1, Warnsveld

 

 

Berthe Morisot, kunstenares te midden van de Impressionisten

Gerda van Ham

U wordt deze avond meegenomen naar de kring van de impressionisten en de rol van Berthe Morisot (1841-1895) daarin. Zij was de enige vrouw in het gezelschap van de grondleggers van het Impressionisme, zoals Monet, Renoir en Degas. Ze viel op in het Louvre en de mannelijke collega’s hielden haar nauwlettend in de gaten vanwege haar raadselachtige schoonheid en talent.

In 1864 verschenen haar eerste landschappen. In 1874 trouwde ze met Eugène Manet en tussen 1874 en 1886 exposeerde zij op alle impressionistische tentoonstellingen. Berthe schilderde voornamelijk vrouwen en kinderen in doordachte composities en heldere kleuren. Zij werd de bekendste vrouwelijke representant van het impressionisme. Veel van haar werk is te zien in het Musée Marmottan.

Gerda vertelt over de rol van de vrouwelijke kunstenares en de conventies en plichten die in de Parijse haute bourgeoisie niet mochten worden overschreden.

Luxor Theater zal op 1 oktober 2018 om 20.00 uur de documentaire over haar leven en werk, getiteld: Moed, storm en liefde van Klaas Bense vertonen. Deze documentaire vormt een mooie opmaat naar de lezing

Vrijdag 9 november 19.30 uur

‘t Nut, Breegraven 1 Warnsveld

 

Cine club 

Denis Mandon

Een Franse filmavond die anders is dan anders. Er zal een Franse film vertoond worden die niet te moeilijk te volgen is en Frans is ondertiteld. Welke film blijft tot op het laatste moment een verrassing.

Voorafgaand aan de film zullen er individueel of in groepjes oefeningen gemaakt worden die betrekking hebben op het vocabulaire, uitdrukkingen en culturele aspecten van de te vertonen film. Deze oefeningen zullen gezamenlijk nagekeken worden. Wat is er leuker dan onder leiding van een humorvolle en creatieve leraar te werken aan de Franse taal? Op deze manier wordt het leren van het Frans gecombineerd met het plezier van het kijken naar een vrolijke Franse film.

15 – 21 november

Luxor Theater, Houtmarkt 68 Zutphen

Franse filmweek

7 Dagen lang meerdere Franse films per dag (€ 6,50 voor leden van de Alliance Française). Frankrijk was pionier in de ontwikkeling van de film. Na de uitvinding van de cinématographe (projectieapparaat) door de broers Lumière, ondernamen zij een succesvolle wereldtournee.

Sindsdien is Frankrijk niet meer weg te denken uit de filmwereld. In de jaren zestig ontstond de “Nouvelle Vague”, met Brigitte Bardot als boegbeeld. Na een periode van wisselend succes heeft de Franse film tegenwoordig weer een goede naam, met films als The Artist en Intouchables.

Op donderdagavond 15 november zal Wijnhandel Schaapveld in Luxor vanaf 19.00 uur tot 20.00 uur een inloop proeverij houden. U kunt dan genieten van diverse Franse wijnen. Aansluitend zal om 20.00 uur de avondfilm vertoond worden.

Donderdag 13 december 20.00 uur

Het Warnshuus, Dreiumme 43, Warnsveld

Macron en de nieuwe Franse revolutie

Niek Pas

Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat Emmanuel Macron (39 jaar) zijn intrek nam in het Élysée. Aan ambities ontbreekt het hem bepaals niet. De jonge president is Europeaan in hart en nieren. Hij wil niet alleen Frankrijk moderniseren, maar ook Europa ingrijpend veranderen en beide hervormingsagenda’s zijn nauw met elkaar verbonden.

Deze avond staan Macrons ideeën en zijn programma centraal. Niek Pas evalueert op meeslepende wijze in hoeverre Macron er inmiddels in is geslaagd Frankrijk – en Europa – daadwerkelijk in beweging te krijgen.

Niek Pas is sinds 2005 universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam. Hij verzorgt cursussen voor de afdelingen Geschiedenis, Frans en Mediastudies. Zijn interesse gaat uit naar Franse contemporaine geschiedenis, cultuur en maatschappij. Tot de kernthema’s behoren politieke geschiedenis, dekolonisatie en de relatie tussen media, populaire cultuur en politiek.
In de periode 1998-2004 was hij als onderzoeker en docent verbonden aan het Instituut Geschiedenis, Universiteit Utrecht. In 1997-1998 verbleef hij aan het Institut d’Études Politiques (IEP Parijs), in 1995 aan de Université François Rabelais te Tours en in 1994 te Brussel (Université Libre de Bruxelles, ULB).

Niek Pas zal in februari een cursus Franse politiek geven. Na afloop van de lezing zal hij informatie geven over de inhoud van deze cursus.

2019

Zondag 20 januari 15.00 uur

‘t Nut, Breegraven 1 Warnsveld

Quiproquis (Franstalig toneel)

Groupe de Théâtre GEST

Een burgerlijke zitkamer waar de typische personages van de klucht ronddolen: de Man, de Vrouw, de Geliefde, de Dochter, het Dienstmeisje en de Buurman.  De eetgasten verdringen zich al bij de voordeur.

Maar wat gebeurt er als, op het laatste moment, de hoofdpersoon besluit om zich te laten vervangen? Hij zegt: “Stel je voor, dat het door een onverklaarbare toverij mogelijk zou zijn om van rol te verwisselen. Door mijn hoed op te zetten neemt u tegelijkertijd mijn naam aan, mijn beroep, mijn fortuin en wanneer u bij mij thuis komt, omhelst mijn vrouw u alsof u altijd mij bent geweest. Maar inwendig bent u uzelf gebleven”.

Het toneelstuk “Quiproquos” is tegelijkertijd een klucht, een satire en een komedie uit de Comedia Dell’Arte.

Wilt u zich voorbereiden op deze middag door de tekst te lezen. 

Donderdag 21 februari 20.00 uur

Het Warnshuus, Dreiumme 43, Warnsveld

Montmartre et ses artistes (Franstalige lezing)

Chloé Perrin

Op deze avond laat Chloé Perrin voor u de bijzondere geschiedenis van Montmartre tot leven komen en u ziet en hoort waarom deze kunstenaarsplek zo populair is bij toeristen.

Gezien vanuit drie iconische plekken van Montmartre (le Maquis, le Cabaret du Chat noir en le Bateau-lavoir), vertelt Chloé over de artiesten, de schrijvers en muzikanten die eind 19e eeuw tot begin van de 20e eeuw op deze heuvel ”la Butte Montmartre” geleefd en hun inspiratie gevonden hebben.

In haar presentatie toont ze schilderijen en foto’s uit die tijd en u kunt luisteren naar enkele geluidsopnames.

Donderdag 21 maart 20.00 uur

‘t Nut, Breegraven 1, Warnsveld

La nouvelle chanson française

Fons Coenegracht

Aan de hand van videoclips, muziekfragmenten en verhalen over de diverse artiesten wordt u meegenomen in de ontwikkeling van het moderne Franse chanson vanaf de jaren 70 en 80 tot heden.

De jaren 50 en 60 van de vorige eeuw waren de hoogtijdagen van het ‘traditionele’ Franse chanson met artiesten als Brel, Gréco en Brassens. In dezelfde periode kreeg de rock- en popmuziek uit de o.a. de Verenigde Staten voet aan de grond in Frankrijk en beïnvloedde het Franse chanson.

Aanvankelijk leidde dit vooral tot imitatiepop, maar in de 70’er en 80’er jaren combineert een nieuwe generatie Franse artiesten het karakteristieke van het Franse chanson met eigentijdse (pop) muziek. Dit is de geboorte van la nouvelle chanson française, het moderne Franse chanson. Verschillende grondleggers hiervan zoals Cabrel, Etienne Daho en Véronique Sanson, maar zeker ook de artiesten die in de voetsporen van deze ‘nieuwe klassiekers’ zijn getreden, zoals Miossec, Ariane Moffatt, Camille, Gérald de Palmas en Alex Beaupain passeren de revue.

Donderdag 18 april 2019 20.00 uur

‘t Nut, Breegraven 1, Warnsveld

Franse Chansons 

Peter de Jonge

Stromae (Paul van Haver) heeft het Franse lied ook voor de jeugd een paar jaar geleden weer op de kaart gezet. Hij is, net als grootheid Brel, zo eigen dat zijn liederen heel moeilijk te vertolken zijn.

Toch zijn er generaties die elk lied van bijv. Brel of Bécaud zo kunnen meezingen, zoals wij nu met ‘Formidable’ van Stromae. Generaties zijn opgevoed met Trenet, Bécaud, Ferrat en in de hitparade Adamo, Aznavour en Moustaki. Veelal werden die liedjes vertaald en kwamen ze alsnog de Nederlandse top tien binnen. Wie kent niet ‘La montagne’, bekend als ‘Het dorp’ gezongen door Sonneveld en daarna door tientallen anderen? Wat zijn er prachtige liederen geschreven door o.a. Van Veen, Shaffy, Halsema en ga maar door.

Peter neemt u graag mee op een reisje langs oude en nieuwere Franse liederen en hun broertjes en zusjes in andere landen. Komt luisteren en wellicht meezingen of neuriën?

Wijzigingen voorbehouden. Raadpleeg vóór aanvang van de culturele avond onze website: www.afpb.nl/nieuws  voor de allerlaatste informatie.