Programme culturel 2019-2020

Leden en cursisten van de Alliance Française Zutphen en middelbare scholieren hebben gratis toegang.                                                Niet-leden betalen € 7,50.

2019

Donderdag 17 oktober 20.00 uur
‘t Nut, Breegraven 1, Warnsveld

 

 Asterix, de vrolijke wetenschap (Nederlandstalige lezing)

Jaap Toorenaar 

Op 31 oktober 2019 is het precies 60 jaar geleden dat de eerste bladzijde van Astérix le Gaulois verscheen in tijdschrift Le Pilote. Dit was het begin van een zeer succesvolle serie stripverhalen.

Deze avond is het hoofddoel dat er veel gelachen gaat worden over “Que Toutatis t’entende”, de verstopte grappen in de verhalen van Asterix en Obelix. Jaap Toorenaar zal aan de hand van veel voorbeelden toelichten hoeveel humor er schuil gaat in deze strip, waar zowel kinderen als volwassenen om kunnen lachen. Hij gaat steeds uit van het Franse origineel en onderzoekt of de vele woordgrappen wel vertaalbaar zijn. Daarbij komen briljante vondsten en blunders aan de orde.

Hebt u Astérix, le Tour de Gaulle in het Frans, dan is het leuk als u dit van tevoren kunt doorlezen. Ook als u het niet gelezen hebt, is deze lezing zeker de moeite waard!

Donderdag 14 november 20.00 uur
Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, Zutphen

Le Beau Serge, acteur-chanteur

Frédéric Dorfmann

En chantant et entrecoupées de paroles, Frédéric Dorfmann rend hommage au chanteur-acteur Serge Reggiani. Serge Reggiani était l’un des interprètes les plus célèbres de la chanson française des années 1960 à 1970. Bien qu’il ait déjà plus de 40 ans quand il avait commencé à chanter, son image rude l’a rendu populaire auprès des auditeurs jeunes et plus âgés. Avec l’âge il devint de plus en plus reconnu comme l’un des meilleurs interprètes de la chanson française et un personnage qui en plus savait éveiller le public à la poésie de Charles Baudelaire et de Jacques Prévert. Dans “Le Beau Serge, acteur-chanteur” vous reconnaîtrez de nombreuses chansons connues telles que: Les Loups, Ma Liberté, Ma Solitude, Sarah et bien sûr Ma Dernière Volonté, considérée comme une de ses chansons la plus forte.

14 – 20 november
Luxor Theater, Houtmarkt 68 Zutphen

Franse filmweek

7 Dagen lang meerdere Franse films per dag (€ 6,50 voor leden van de Alliance Française). Frankrijk was pionier in de ontwikkeling van de film. Na de uitvinding van de cinématographe (projectieapparaat) door de broers Lumière, ondernamen zij een succesvolle wereldtournee.

Sindsdien is Frankrijk niet meer weg te denken uit de filmwereld. In de jaren zestig ontstond de “Nouvelle Vague”, met Brigitte Bardot als boegbeeld. Na een periode van wisselend succes heeft de Franse film tegenwoordig weer een goede naam, met films als The Artist en Intouchables.

Donderdag 19 december 20.00 uur
‘t Nut, Breegraven 1, Warnsveld

Frans voetbal, de sociaal-culturele betekenis van een volkssport (Nederlandstalige lezing)

Niek Pas

Niek Pas vertelt u deze avond over de opeenvolgende immigratiepatronen in het Franse voetbal en de sociaal-culturele betekenissen ervan voor de Franse samenleving.

Op 15 juli 2018 kroonde de Franse voetbalploeg ‘Les Bleus’ zich tot wereldkampioen. In Moskou werd Kroatië met 4-2 verslagen. Dat was precies 20 jaar na de eerste WK-titel. Net zoals in 1998 was het kampioensteam een afspiegeling van het eigentijdse Frankrijk. Destijds was de Franse Algerijn Zinédine Zidane een van de sterren, in 2018 was dat onder meer de jonge Kylian Mbappé met zowel Kameroense als Algerijnse wortels. Twee kampioenschappen, maar ook twee geheel andere contexten en interpretaties.

Terwijl in 1998 de mythe van het veelkleurige team ‘Black Blanc Beur’ domineerde, kwam daar in 2018 een ander verhaal voor in de plaats, rondom het begrip ‘Fraternité’. Een van de populaire slogans luidde: ‘Liberté Égalité Mbappé’.

Tegelijkertijd is voetbal als ‘creuset d’immigration’ in de Franse samenleving veel ouder. De wortels ervan reiken via het sprankelende team onder leiding van Michel Platini (van Italiaanse komaf) in de jaren 1980 en het toonaangevende elftal uit de jaren 1950 met onder meer WK-voetballer van 1958 Raymond Kopa (met Poolse wortels) terug tot de introductie van ‘modern football’ eind 19e eeuw door Britse overwinteraars aan de Côte d’Azur.

Niek Pas (Tegelen, 1970) is historicus en Frankrijk-specialist. Sinds 2010 is hij verbonden aan het Instituut Geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam. Zijn specialisatie is Franse geschiedenis van de negentiende en twintigste eeuw. Hij is regelmatig te zien en te horen bij actualiteitenprogramma’s over Frankrijk. Van zijn hand verschenen meerdere boeken.

2020

Donderdag 9 januari 20.00 uur
‘t Warnshuus, Dreiumme (entrée Runneboom) Warnsveld

Fietsen over Franse wegen (conférence en français)

Anja Westerweel

Au cours de cette conférence, Anja Westerweel vous parle de son voyage de 3 mois en vélo et de ses 3.600 km à travers la France sur son E-Trike (vélo tricycle semi-allongé avec support électrique). Comme elle a grandi en France, ce pays fut le choix le plus logique.

En pédalant, Anja a suivi la route qui mène à Saint-Jacques de Compostelle (Sentier de Saint-Jacques), jusqu’à Bayonne, puis, en retournant elle a dirigé son vélo vers la côte ouest de la France, en partie à travers la Bretagne et la Normandie.

Ce soir, vous serez emmené en voyage à la beauté des paysages, les petits villages et les lieux avec de trésors d’art magnifiques. Son histoire est encadrée d’anecdotes amusantes, de rencontres et bien sûr de nombreuses photos.

Zondag 2 februari 15.00 uur
Brasserie Restaurant Korderijnk, Stationsstraat 31, Twello

Autour du monde

Charlotte Haesen & Philip Breidenbach

(i.s.m. Alliance Française Deventer)

Zangeres Charlotte Haesen en gitarist Philip Breidenbach nemen u mee op een muzikale reis door het Franse chanson. In “Autour du monde” beweegt het duo zich door verschillende muziekstijlen met speels gemak en indrukwekkende virtuositeit. Vakkundig combineren ze originele composities en hun eigen arrangementen van bekende stukken tot een tijdloos repertoire vol verhalen en emoties.

Na het winnen van het Concours de la Chanson en haar optreden met Café des Chansons in de uitzending van Podium Witteman, werd duidelijk dat zij niet langer een publiek geheim mocht blijven.

Na afloop van deze muzikale middag biedt Brasserie Restaurant Korderijnk u de mogelijkheid te genieten van de Franse Landkeuken in buffetvorm voor € 29,50 all-inclusive. Reserveren is noodzakelijk via telefoonnummer 0571 – 27 18 51.

Donderdag 12 maart 20.00 uur
‘t Nut, Breegraven 1, Warnsveld

Félix Vallotton, profeet van de moderne kunst (Nederlandstalige lezing)

Grieta Felix

Kunstenaar Félix Édouard Vallotton (Lausanne 1865 – Parijs 1925) was een van oorsprong Zwitsers kunstschilder en in 1900 liet hij zich tot Frans staatsburger naturaliseren. Zijn leraren in Lausanne adviseerden zijn ouders om hem in Parijs te laten studeren. De eerste tijd legde hij zich vooral toe op portretschilderen, maar na een voorstelling van Japans drukwerk te hebben gezien, begon hij een eigen collectie te maken. De eenvoud en directheid van de Japanse kunst hebben zijn werk beïnvloed; hij speelde met de extreme zwart-wit tegenstellingen van het houtdrukwerk. Vallotton was degene die de techniek van de houtgravure opnieuw leven ingeblazen heeft en zou ook jaren met deze techniek blijven werken; een groot deel van zijn inkomsten kwam van zijn gravures.

Vallotton kwam eind 19e-begin 20e eeuw door zijn vriendschappen in een kleine, ten onrechte enigszins vergeten, invloedrijke groep jonge Franse kunstenaars « Les Nabis » terecht. « Les Nabis », Hebreeuws voor ‘profeten’, want zij wilden zich manifesteren als de profeten van de moderne, nieuwe kunst. Hun voorbeelden waren Cézanne en de meesters van de Japanse prentkunst, maar vooral hun leermeester, Paul Gauguin. Vallotton trok naar Bretagne, waar hij onder leiding van Gauguin ging werken. Deze spoorde de jonge schilder aan om naar de natuur te schilderen en met die beelden in zijn hoofd aan de slag te gaan in het atelier.
De kleuren werden feller dan bij de impressionisten, de schilderstreken minder fijn en de onderwerpen minder luchtig. Naast zijn nadruk op naast elkaar gezette kleurvlakken en op een plat, vaak illustratief aandoend beeld, gaat hij echter verder en zoekt naar vereenvoudiging.

Zijn schilderijen, met zeer uiteenlopende thematiek, van het leven van alledag en op straat, (waarbij maatschappijkritiek niet ontbreekt), tot landschappen, maar vooral zijn houtsneden doen daardoor heel modern aan. Kortom: een fascinerende kunstenaar op weg naar abstractie!

Drs. Grieta Felix studeerde Klassieke talen en kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Na een twintigjarige schoolcarrière als docente Latijn, Grieks en KCV, draagt zij sinds enkele jaren met veel genoegen haar liefde voor taal, kunst en cultuur over door het geven van lezingen en cursussen. Hierbij combineert zij graag de verschillende disciplines.

Donderdag 16 april 20.00 uur
‘t Nut, Breegraven 1, Warnsveld

Cider proeverij (Nederlandstalige lezing)

Pomme d’Or

Deze avond gaat u op ontdekkingstocht door de wereld van de cider. Cider is wijn van appels of peren. U hoort waar het zijn oorsprong heeft, hoe het zich door de eeuwen heen in populariteit heeft ontwikkeld en hoe wordt het anno 2019 beleefd in Frankrijk en daarbuiten? Hoe maak je cider in zijn pure vorm, dus puur sap, zonder hulpmiddelen of toevoegingen?

We maken een reis langs de belangrijkste cidergebieden in Europa: Normandië/Bretagne, het zuiden van Engeland, het noorden van Spanje en de streek rondom Frankfurt passeren de revue. Uiteraard worden de cider-spijs combinaties niet vergeten.

Deze avond wordt de historie van de cider in verhaal en beeld verteld, maar uiteraard hoort het proeven van 5 verschillende soorten appel- en perencider, een pommeau en een calvados er ook bij. Tussendoor kunnen er vragen gesteld worden. Na afloop is er voor iedereen de gelegenheid om de geproefde ciders ter plekke aan te schaffen.

Sluit gezellig samen met ons het culturele seizoen af en laat u verrassen door de bubbels uit Normandië!

Wijzigingen voorbehouden. Raadpleeg vóór aanvang van de culturele avond onze website: www.afpb.nl/nieuws  voor de allerlaatste informatie.